Μυστικά κουτιά της Σύγχρονης εποχής
Κατάλογοι εκδόσεων
ΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ στην ταξική αναμέτρηση της δεκαετίας 1940-1950
ΜΟΣΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Θεσσαλονίκη. Μήτρα ταξικής πάλης
Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
ΔOKIMIO IΣTOPIAΣ ΤΟΥ ΚΚΕ.1918-1949 (4 τόμοι) *
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
100 χρόνια ΚΚΕ. Με το λαό για το σοσιαλισμό (Λεύκωμα)
Ο "Μαύρος". Αναμνήσεις για τον Καρλ Μαρξ
Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία. Συλλογή κειμένων
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η 50χρονη πορεία της ΚΝΕ είναι η νεανική έφοδος στο μέλλον, για το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΚΝΕ
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ 4. Για τη σοσιαλιστική επανάσταση
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
Επιμέλεια: Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργατική συνδικαλιστική δουλειά
Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων
ΛΕΝΙΝ Β. Ι.
Βασικές Αρχές Πολιτικής Οικονομίας
ΣΕΓΚΑΛ Λ.
Ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870-1918)
ΓΚΟΝΤΟΣ Ε.
Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;
ΜΑΪΣΚΙ Ι. Μ.
Θεωρητικά ζητήματα στο πρόγραμμα του ΚΚΕ
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δοκίμιο ιστορίας του KKE. Tόμος B΄ 1949-1968
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, με επίκεντρο την ΕΣΣΔ. Η αντίληψη του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (ντοκουμέντα)
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / Πεζογραφία
ΚΟΛΟΝΤΑΪ Α.Μ.Βασιλίσα ΜαλιγκίναΕκδότης: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗΈτος έκδοσης: 02-2019ISBN: 978-960-451-305-514x21 εκ.264 σελ.Τιμή καταλόγου: 14,00 €Τιμή internet: 12,60 € Αγορά

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, η Αλεξάνδρα Κολοντάι πραγματεύεται την ανάλυση της προσωπικότητας και της στάσης ζωής της Βασιλίσα, που έζησε την περίοδο της προετοιμασίας και νίκης της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, αλλά και τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Αναδεικνύεται η πορεία που διέτρεξε για την υπερνίκηση κάθε ταλάντευσης στη σκέψη και στη στάση της, όταν ήρθε αντιμέτωπη με το δίλημμα αν μπορεί να συνεχίζει τη συζυγική της σχέση εφόσον εκτιμούσε ότι ο άνθρωπος με τον οποίο είχε στενά συνδέσει τη ζωή της τις φλογισμένες μέρες του Οκτώβρη του 1917 πλέον δεν αντιπροσώπευε το συνδυασμένο ρόλο του συντρόφου - φίλου - εραστή. Προβάλλονται τα διλήμματα, η συναισθηματική και συνειδησιακή πορεία της ηρωίδας, όταν ο δεσμός της –που στηριζόταν στον αμοιβαίο έρωτα και σεβασμό, στην απόφαση ν’ ακολουθήσουν τον ίδιο επαναστατικό δρόμο στη ζωή– άρχισε να διαρρηγνύεται, όταν ο σύντροφός της υπέταξε την επανάσταση στις δικές του ατομικές ανάγκες, όταν οι επιλογές του τον οδήγησαν σε όλο και μεγαλύτερες ταλαντεύσεις και απογοητεύσεις για την πορεία του στο Κόμμα.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Αλεξάνδρα Μιχάιλοβνα Κολοντάι γεννήθηκε το Μάρτη του 1872 στην Αγ. Πετρούπολη και πέθανε στις 9.3.1952 στη Μόσχα. Κόρη στρατηγού. Υπήρξε αγωνίστρια του ρωσικού επαναστατικού κινήματος, μέλος του ΣΔΕΚΡ από το 1906, ενταγμένη στους μενσεβίκους, προσχώρησε στους μπολσεβίκους από το 1915.

Μετά από την επανάσταση του Φλεβάρη του 1917, έγινε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ της Πετρούπολης. Ήταν αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο των Σοβιέτ κι εκλέχτηκε ως εκπρόσωπος των μπολσεβίκων στην Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή.

Πήρε μέρος στη σύνοδο της ΚΕ του ΣΔΕΚΡ (μπ.) στις 23.10.1917 που αποφάσισε την οργάνωση της εξέγερσης. Ήταν επίσης αντιπρόσωπος στο 2ο Συνέδριο των Σοβιέτ τον Οκτώβρη του 1917 κι εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ συμμετείχε στην πρώτη σοβιετική κυβέρνηση ως λαϊκή επίτροπος για την Κοινωνική Πρόνοια. Το 1918 παραιτήθηκε από το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων λόγω των «αριστερών κομμουνιστικών» της θέσεων, αλλά αργότερα αναγνώρισε τα λάθη της. Το 1920 ήταν επικεφαλής του Γυναικείου Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΡ (μπ.). Στη διάρκεια της συζήτησης για τα συνδικάτα, η Κολοντάι πήρε τη θέση της αντικομματικής ομάδας Εργατική Αντιπολίτευση.

Το 1921-22 ήταν γραμματέας της Παγκόσμιας Γραμματείας Γυναικών, οργάνωσης της Κομιντέρν. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής στον κόσμο, υπηρετώντας από το 1923 ως Σοβιετική εκπρόσωπος κι εμπορική αντιπρόσωπος στη Νορβηγία το 1926, στο Μεξικό ως ακόλουθος πρεσβείας και στη Σουηδία ως πρεσβευτής (1930-45). Μετά από το 1945 ήταν σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ.

Έγραψε αρκετά βιβλία και άρθρα, στα οποία ασχολείται κυρίως με το γυναικείο επαναστατικό κίνημα.

Αρχείο για download: DT_VASILISA_MALIGINA.pdf